Agrument / Divja misel kiselkastega okusa. Dnevna doza sezonskih in osvežilnih natipkov. Vsi naši izdelki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev.

Vrnjeni v suženjstvo ...

EU Civil Protection and Humanitarian Aid Operations / flickr
9. 10. 2018
Skopiraj povezavo!

Evropska migracijska politika prinaša nove tragedije. Poročila kažejo, da so prejšnji mesec v Libiji ujeli sedem od desetih ljudi, ki so poskušali iz države zbežati preko Sredozemskega morja. Vse čaka takojšnje pridržanje in nato zaporne kazni s prisilnim delom - okoli 30 odstotkov jih dela v suženjskih pogojih. 

Gre za neposredno posledico načina sodelovanja med evropskimi državami in libijskimi "oblastmi". V Libiji namreč vlada državljanska vojna, zato njeno ozemlje in vire (nafto) obvladujejo različne oborožene skupine, med njimi tudi Islamska država. Tuje države (npr. Italija) se zato v Libiji največkrat o preprečevanju migracij pogovarjajo kar z lokalnimi ljudstvi. In rezultat? Denar in ostala pomoč pogosto pristaneta v rokah sumljivih libijskih "obalnih straž", ki med drugim trgujejo z ljudmi ... A namen je dosežen. Evropa na plečih več tisoč nesrečnikov, ki poskušajo vstopiti v EU skozi Libijo, končno dobiva "vzpodbudne podatke" o migracijah.