Agrument / Divja misel kiselkastega okusa. Dnevna doza sezonskih in osvežilnih natipkov. Vsi naši izdelki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev.

Slovenija tudi

Richard Potts / flickr
9. 1. 2019
Skopiraj povezavo!

Včeraj je po slovenskih medijih zaokrožila zgodba o odločitvi koprskega višjega sodišča v primeru spolnega napada na spečo osebo. Uporabiti silo šele, ko se žrtev sredi spolnega odnosa prebudi, menda ni dovolj za prepoznanje kaznivega dejanja posilstva.

V zadnjih letih je #MeToo naslovil problematike pravne obravnave spolnega nasilja v širši perspektivi, ki prepoznava kompleksen preplet mehanizmov, ki segajo globlje od obravnave individualne situacije. Gibanju je načeloma uspelo nekaj, česar zakonu ni: zmanjšati stigmo in strah, ki v kulturi posilstev zaznamujeta žrtve. A koprski primer je dober pokazatelj, da je anomalije v sistemu potrebno nasloviti tudi s pritiskom na zakonodajo.

Primeri, kot je koprski, pretresejo. A morda njihova odmevnost in dejstvo, da lahko obenem sprožajo moralno paniko, pomeni, da je androcentričen red končno v primežu sprememb. Manj optimističen je podatek, da naše ministrstvo za pravosodje o spremembah modela pri definiciji posilstva ne razmišlja