Agrument / Divja misel kiselkastega okusa. Dnevna doza sezonskih in osvežilnih natipkov. Vsi naši izdelki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev.

Naredimo Plečnika spet velikega

Thomas Ledl, spremembe Danes je nov dan
8. 2. 2019
Skopiraj povezavo!

V zadnjih tednih se ponovno govori o Plečniku, a ne zaradi kakšne okrogle obletnice, temveč zaradi nadaljevanja sage o grandiozni prenovi stadiona za Bežigradom.

Zgodba o gradnji Bežigrajskega športnega parka (BŠP) se vleče že deset let, z začetkom leta, po navideznem umiku projekta, je na stran investitorja Joca Pečečnika, stopil tudi minister za gospodarstvo. Ubogemu Pečečniku bo država tudi finančno pomagala.

Študenti arhitekture so nato z javnim pismom opozorili na nerazumevanje Plečnikovega dela ter izpostavili problematiko razumevanja prostora skozi ekonomsko prizmo. Pečečnik ne namerava obnoviti kulturne dediščine, ampak na mestu stadiona sezidati betonski kolos.

Plečnikov stadion je leta 2009 postal kulturni spomenik državnega pomena. Čeprav obnova stadiona predstavlja le 5 % investicije BŠP, bi imelo nadaljevanje projekta katastrofalne posledice. BŠP prostor enači z denarjem, kapitalu pa je v imenu dobička dovoljeno uničiti kulturno dediščino ter skaziti javni prostor.