Agrument / Divja misel kiselkastega okusa. Dnevna doza sezonskih in osvežilnih natipkov. Vsi naši izdelki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev.

Rešimo novinarje, ne cesarja!

Jeff Djevdet / Flickr
8. 10. 2018
Skopiraj povezavo!

V Sofiji so v soboto posilili in zadavili TV voditeljico, ki je v svoji zadnji oddaji spregovorila o korupciji pri črpanju EU sredstev, v katero naj bi bil vmešan tudi vrh bolgarske politike. Policija zaenkrat trdi, da ni nobenih indicev, da bi bil umor povezan z njenim delom. Po inspiracijo za dvom v namere policije ni treba daleč - na Slovaškem so denimo storili vse, da naročnika morilcev novinarja Kuciaka nikoli niso našli. 

V Sloveniji umora novinarke ali novinarja ne pomnimo, a se na lestvici novinarske svobode, ki jo objavljajo Novinarji brez meja, uvrščamo celo za Slovaško. Lestvica poleg nasilja namreč upošteva tudi pluralnost lastništva in neodvisnost, samocenzuro, zakonodajni okvir ter transparentnost javnih institucij. V noriškem kraljestvu se fizičnih napadov na novinarje še ne poslužujejo, a z drugimi prijemi dodobra vplivajo na novinarsko svobodo v državi. Sicer pa poročanja nič manj brezsramno ne oblikujejo niti "liberalni" mediji in njihovi lastniki - menedžerji.