Agrument / Divja misel kiselkastega okusa. Dnevna doza sezonskih in osvežilnih natipkov. Vsi naši izdelki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev.

Otroci brez otroštva

Wikimedia
8. 1. 2019
Skopiraj povezavo!

Participacija mladih posameznikov v oboroženih konfliktih ni nič novega. V Šparti so dečki začeli urjenje in postali vojaki pri sedmih letih, ameriški predsednik Abraham Lincoln je leta 1863 trinajstletnemu dečku podelil najvišjo medaljo za pogum, Hitlerjeva mladina je branila Nemčijo ...

Kot se je v zgodovini spreminjala kulturna definicija otroka, se je menjala tudi družbena percepcija glede otrok vojakov. Vendar je šele leta 1989 Konvencija o otrokovih pravicah določila polnoletnost kot pogoj za sodelovanje v konfliktih, leta 1996 pa je svet pretreslo poročilo o vplivu vojne na otroke, ki je podrobno govorilo tudi o položaju otrok vojakov. 

Sodelovanje otrok v oboroženih konfliktih pa se nadaljuje. Ravno te dni beremo, kako naj bi Savdska Arabija plačevala sudanskim družinam za sodelovanje njihovih otrok v vojni v Jemnu. To savdsko-emiratski koaliciji omogoča, da podaljšujejo konflikt, ne da bi njihovi državljani plačali ceno vojne. Ker so otroci "poceni roba"?!