Agrument / Divja misel kiselkastega okusa. Dnevna doza sezonskih in osvežilnih natipkov. Vsi naši izdelki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev.

Ime naredi človeka

Eviatar Bach / Wikimedia Commons
7. 12. 2018
Skopiraj povezavo!

Logika ameriških sanj nas uči, da lahko z dovolj trdim delom vsakdo postane uspešen. Kaj pa, če je možnost za uspeh vendarle vsaj delno pristranska – in za nas izbrana že ob rojstvu? 

Ljudje smo ena redkih vrst (poleg na primer delfinov in papig), ki posameznikom podeljuje osebna imena. Ta oblikujejo našo identiteto; njihova uporaba nas zbliža z drugimi, sočasno pa naše ime nosi številne konotacije. Ko ga neznanec prvič sliši, si na njegovi podlagi ustvari nezavedno predstavo o tem, kakšna oseba smo: ljubeči, zabavni, uspešni – ali pač ne.

Seveda se utegne tovrstno dojemanje spreminjati s časom, saj se tudi sestava imen v populaciji spreminja; nekatera še vedno pogosta se danes zdijo starinska, pri poimenovanju novorojenčkov pa prednjačijo nova, “trendi” imena.

Z vsem tem ni prav nič narobe. Težava se pojavi, ko nas družba kaznuje zaradi imena in nas prepriča, da bi naša imena, tako kot tudi kultura, morala biti bolj podobna večini. Toliko o ameriških sanjah.