Agrument / Divja misel kiselkastega okusa. Dnevna doza sezonskih in osvežilnih natipkov. Vsi naši izdelki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev.

Viralno okoljevarstvo

Josh Sorenson / Wikimedia Commons
7. 11. 2018
Skopiraj povezavo!

Droni so nepogrešljivo orodje pri proučevanju divjine. Med drugim je serija BBC Planet Earth II z njihovo pomočjo predstavila osupljive posnetke habitatov, okoljevarstveniki pa drone uporabljajo v boju proti divjim lovcem.

Ta teden je internet obnorel "kjut" posnetek medvedjega mladiča, ki je postal metafora za vztrajnost, ko je po strmem slemenu skušal dohiteti mamo. Kjub prisrčnosti pa je treba izpostaviti neodgovorno ravnanje operaterja drona, ki se je živalima približal na neprimerno razdaljo in verjetno celo povzročil, da sta se pognala v beg čez nevarno pobočje. 

Iskanje pozornosti je del naše narave, a v dobi instantne slave želja po "viralnosti" prevečkrat prevlada nad kritično presojo. Droni redno motijo lov, povzročajo stres živalim in jih preženejo stran od virov hrane

Verjetno lahko kmalu pričakujemo zakonodajo, ki bo skušala zamejiti škodo, ki jo povzroča ta relativno mlada tehnologija. A vsakršna ureditev bo, zaradi "viralcev", bržkone omejila tudi raziskovalce.