Agrument / Divja misel kiselkastega okusa. Dnevna doza sezonskih in osvežilnih natipkov. Vsi naši izdelki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev.

Ekspat in migrant vstopita v bar

 The Preiser Project / flickr
7. 1. 2019
Skopiraj povezavo!

V angleščini je 'ekspat' (zdomec) oseba, ki začasno ali stalno prebiva v tuji državi bodisi zaradi dela ali izobrazbe. Po tej definiciji je torej vsak človek, ki se odpravi na delo v tujo državo ekspat, ne glede na državljanstvo ali barvo kože. Praksa pa kaže, da je izraz močno pogojen z družbenim in ekonomskim statusom ter državo izvora. Dobro plačani, izobraženi in priviligirani tuji delavci so ekspati, ostali so migranti. 

Pri nas znotraj tuje delovne sile razlikujemo med strokovnjaki, freelancerji, profesionalci na eni strani in migrantskimi delavci na drugi. In če lingvistična meja ni tako očitna kot v angleščini, za to poskrbi zakon. Delavci iz Bosne in Hercegovine in po novem tudi Srbije morajo kot edini v Sloveniji biti najmanj eno leto zaposleni pri istem delodajalcu, sicer izgubijo dovoljenje za delo v Sloveniji. S tem jih država veže na specifičnega delodajalca in jih postavlja v izredno ranljiv položaj. Kot da slovenska podjetja ne bi bila znana po izkoriščanju delavcev ...