Agrument / Divja misel kiselkastega okusa. Dnevna doza sezonskih in osvežilnih natipkov. Vsi naši izdelki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev.

Zelje, krompir in ob nedeljah tofu

Suzette / flickr
6. 2. 2019
Skopiraj povezavo!

V duhu popularnih tematik preteklih let, kot so osveščanje o vplivih na okolje in stremljenje k zdravemu duhu in telesu, se vse težje ognemo premisleku o hrani. Ni skrivnost, da (vse bolj sovražni) ugovori proti rastlinski prehrani naglo pešajo, število zagovornikov pa hitro raste.

Navkljub dosežkom pa je v širši skupnosti veganstvo še vedno razumljeno predvsem kot dieta - in s tem percipirano kot tvegano. Med argumenti se hitro pojavi skrb za otroke. Četudi številne države prepoznavajo tovrstno prehrano kot primerno in jo uvajajo v javne ustanove, pa mnoge - tudi Slovenija - sledijo zastarelim smernicam, ki veganske starše pogosto demonizirajo. 

Naše znanje na področju prehrane se širi in modernizira. Vedno bolj je jasno, da sta načrtovana prehrana in informiran jedilnik ključna za zdravje ter predstavljata pomemben del reševanja zdravstvenih problemov Zahoda. V tej razpravi mora veganstvo biti legitimna opcija. Če ne za etiko ali za planet, pa vsaj za zdravje.