Agrument / Divja misel kiselkastega okusa. Dnevna doza sezonskih in osvežilnih natipkov. Vsi naši izdelki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev.

Mobilnost naj bo

Danes je nov dan
6. 12. 2018
Skopiraj povezavo!

Slovenske železnice so končno predstavile težko pričakovano novost; vozovnice bo odslej mogoče kupiti kar prek spleta! Do konca prihodnjega leta bodo po tirih zapeljali tudi vlaki, ki bodo opremljeni z brezžičnim internetom. Žal pa spletni nakup vozovnic in wi-fi na vlaku ne vplivata na čas potovanja.

Najhitrejša povezava med Koprom in Mariborom znaša le nekaj minut manj kot pet ur. Nova Gorica in Ljubljana sta z vlakom oddaljeni tri ure. Poleg tega so povezave redke, zato redna uporaba vlaka na omenjenih relacijah ni smiselna. Alternativa? Okolju manj prijazni avtomobili, ki (avto)ceste dušijo v gneči pločevine.

Problema mobilnosti se v Sloveniji lotevamo z investicijami v nadgradnjo obstoječih cest. To težave preobremenjenosti avtocestnega križa ne rešuje, nasprotno, vodi v pojav spirale avtocestnega križa - bolj ko dodajaš kapacitete, bolj narašča uporaba sistema. Denarja za investicije v razvoj železnic in trajnostne mobilnosti pa ni na voljo, ker vse porabimo za ceste.