Agrument / Divja misel kiselkastega okusa. Dnevna doza sezonskih in osvežilnih natipkov. Vsi naši izdelki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev.

Tudi materi se lahko jebe za otroke

Viv Lynch / flickr
5. 4. 2019
Skopiraj povezavo!

Kitajski raziskovalci dokazujejo, da antropomorfiziranje narave vodi v okolju prijaznejše vedenje. Naravo asociiramo z ženskostjo, na čemer gradi tudi dokaj univerzalna metafora o materi naravi, ki vpliva na naše obnašanje, saj se matere pač ne spodobi razočarati. Hrbtna stran metafore pa nam omogoča problematično pokroviteljstvo in nepotrebno "zaščitniško" obnašanje do - žensk.

Po drugi strani pa antropomorfiziranje narave zamegli dejstvo, da jo moramo prenehati onesnaževati. "Mati narava ne bi uničila svojih otrok," si mislimo, in svinjamo naprej. Dejstvo, da je Zemlja do nas ravnodušna, racionalno razumemo, a mu emocionalno ne verjamemo.

Izkaže se, da lažje odrečemo podporo žrtvam uničujočih dogodkov, če naravo antropomorfiziramo. "Narava je muhasta," si mislimo, katastrofi pripišemo neko človeško zavest in hkrati implicitno prikimamo stereotipu o kapricioznih ženskah.

Prispodoba z materjo je tako le še en simptom človeškega narcisizma, ki bolj kot naravo poskuša zaščititi - sebe.