Agrument / Divja misel kiselkastega okusa. Dnevna doza sezonskih in osvežilnih natipkov. Vsi naši izdelki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev.

Župan za predsednika

Presidencia El Salvador / Wikimedia
5. 2. 2019
Skopiraj povezavo!

El Salvador doživlja spremembe. Podobno kot Marjan Šarec na slovenskih parlamentarnih se je tudi Nayib Bukele s pozicije župana preizkusil na volitvah in neuradno zmagal. Pridobil naj bi 54 % vseh glasov in gladko premagal svoja tekmeca, levičarja Huga Martineza in desničarja Carlosa Callejo.

El Salvador je bil politično relativno stabilen vse od konca državne vojne leta 1992, na oblasti sta se izmenjevali leva FMLN in konzervativna ARENA. Zaradi neuspešnega boja proti korupciji in krvavih obračunov med tolpami so volivci tokrat glas namenili novincu, ki obljublja svež pristop k boju proti organiziranemu kriminalu.

Novi predsednik se bo moral ukvarjati z grožnjami Donalda Trumpa glede ukinitve mednarodne pomoči in migracij v ZDA, državo pa pestijo tudi brezposelnost, huda revščina in nasilje.

Bukele je v izjavi že omenil vzpostavitev mednarodne komisije za preprečevanje korupcije in usmeritev v infrastrukturo, ki bo omejila potencialne migrante v smeri ZDA. Upamo, da ne gre za zid.