Agrument / Divja misel kiselkastega okusa. Dnevna doza sezonskih in osvežilnih natipkov. Vsi naši izdelki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev.

Korenine Evrope

François Boucher / Wikimedia
4. 2. 2019
Skopiraj povezavo!

V zadnjem času lahko večkrat zasledimo tezo, da imata evropska kultura in civilizacija temelje v krščanski tradiciji.

Seveda je judeo-krščansko izročilo v marsičem pomembno določilo evropsko kulturo, še pred tem in morda usodneje sta ta del sveta zaznamovali grška in rimska kultura, za razvoj matematike in znanosti pa moramo biti hvaležni predvsem Arabcem. Zgodovina nam kaže, da se napredek dogaja zaradi mešanja kultur, izmenjave znanj ter medsebojnega sodelovanja. Ravno zapiranje za zidove pripelje do nazadovanja in s tem do podrejenosti. Primer ni samo Evropa v srednjem veku, ampak tudi arabski svet po 13. stoletju in leta kitajskega izolacionizma.

Iskanje prave Evrope je politični projekt tistih, ki želijo upravičiti izključevanje in idejo utrdbe Evrope. Namesto, da krčevito branimo nekakšne temelje "prave kulture in civilizacije", dajmo raje spregledati, da se Evropa in njeni temelji vseskozi spreminjajo. Raje, kot da se spremembi izogibamo, poskrbimo, da gre za spremembo na bolje!