Agrument / Divja misel kiselkastega okusa. Dnevna doza sezonskih in osvežilnih natipkov. Vsi naši izdelki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev.

Orbanizacija se nadaljuje

Gphgrd01 / Wikimedia
4. 12. 2018
Skopiraj povezavo!

Srednjeevropska univerza (CEU) se dokončno poslavlja iz Budimpešte. Po dvajsetih mesecih borbe z Orbanom in stranko Fidesz univerza nima več pravne podlage za svoj obstoj. Lansko leto je namreč madžarska vlada sprejela nov zakon, ljubkovalno imenovan "lex CEU", ki je uvedel posebne predpise za vse tuje izobraževalne programe. 

Zakon med drugim od tujih izobraževalnih institucij na Madžarskem zahteva, da za študijsko leto 2018/19 svoje programe ponovno "potrdijo" s posebnim meddržavnim sporazumom med Madžarsko in državo, v kateri so akreditirani. Čeprav je CEU poskušala zadeve urediti, je Madžarska odklonila podpis sporazuma in očitke univerze, da gre za načrtni izgon kritične univerze, označila za "Soroševo politično zvijačo".

Tokratna politična samovolja lahko Orbanov režim precej stane. Evropska komisija v "lex CEU" vidi več nasprotij s pravom EU, kar lahko služi kot podlaga za bodoče sankcije. Bodo EU države sposobne stopiti skupaj proti madžarskemu drsenju v totalitarizem?