Agrument / Divja misel kiselkastega okusa. Dnevna doza sezonskih in osvežilnih natipkov. Vsi naši izdelki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev.

Spontana ideologija znanstvenikov

Antarctica Bound / flickr
4. 10. 2018
Skopiraj povezavo!

Naše vrednote in kultura se ne odražajo le v medsebojnih odnosih, vpliv predsodkov lahko prepoznamo tudi - ali pa predvsem - v tistih znanostih, ki še vztrajajo, da so objektivne. Tako so prvi raziskovalci pingvinov zamolčali pogosto homoseksulanost in nekrofilijo in niso opazili prostitucije znotraj živalske vrste. V poljudni znanosti so pingvini še danes primarno opisani kot - monogamni.

In če še misliš, da pingvini (in ideja, da je heteroseksualnost “normalno stanje”) ne vplivajo na tvoje življenje: vedno bolj nam je jasno, da zato, ker je medicina stoletja jemala moško telo kot standard, veliko diagnostike in mnoga zdravila odpovejo pri ženskah. Naj takoj dodamo še, da so raziskave ovrgle obstoj le dveh spolov. Prav tako biološko ne obstajajo različne rase, koncept rase je namreč le politična posledica kolonializma. 

Objektivna znanost je ena zadnjih velikih zgodb sodobnosti in zato morda ni čudno, da je v veliki meri tudi pribežališče preostalih: patriarhata, seksizma ipd.