Agrument / Divja misel kiselkastega okusa. Dnevna doza sezonskih in osvežilnih natipkov. Vsi naši izdelki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev.

Dajati "poli" v politiko

MU / flickr
4. 1. 2019
Skopiraj povezavo!

Članek Ljubezen je ena prvih resnih predstavitev poliamorije v domačih medijih. Na mestu je, da o tem govori Mladina; ljubezen izven tradicionalnih, monogamnih okvirjev lahko namreč razumemo tudi kot politično opredeljeno možnost. 

Poliamorija je liberalna že zaradi svobodne izbire načina življenja v nasprotju s strukturno utemeljenostjo monogamije. Ničesar ne predpisuje, temveč poudarja odkrite dogovore med posamezniki. Sočasno obljublja postopno redefinicijo odnosov in skupnosti, s tem pa spremembo konsenza o “normalnem”. Nemonogamna razmerja okolica pogosto dojema kot manjvredna z vidika predanosti, zaupanja ali intime, v resnici pa so lahko bližje skupnostnemu življenju naših prednikov – in s tem nekako pristno socialistična.

Vse to seveda ne pomeni, da naj se za svobodn(ejš)o ljubezen odločamo zaradi političnih prepričanj – temveč le, da lahko svoja morebitna tovrstna stališča še bolj zagnano zagovarjamo: so namreč tudi orožje v boju proti konservativizmu.