Agrument / Divja misel kiselkastega okusa. Dnevna doza sezonskih in osvežilnih natipkov. Vsi naši izdelki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev.

Sladkarije in sveče ali Slovenci proti svetu

Mk2010 / Wikimedia Commons
31. 10. 2018
Skopiraj povezavo!

Letos bodo prvič po novi ureditvi prazničnih delovnikov vse trgovine zaprte na oba praznična dneva, a to ne spremeni dejstva, da gre za obdobje zgoščenega potrošništva, s katerim Slovenci doprinašamo k svetovni kulturi zapravljanja.

To noč čarovnic bodo Američani predvidoma zapravili 9 milijard in postavili rekord s skoraj 87 dolarji na kupca. Slovenci smo ameriški praznik veselo sprejeli in se ne mučimo z vprašanji o usodi (ne)kupljenega okrasja. Če nam kopičenje lasulj in plastičnih lobanj ni blizu, pač romajo v koš - od tam naprej pa niso več naš problem.

Klofuto Zemlji radi potegnemo še v jutro, ko kot tretji vodilni na svetu pustimo na grobovih 8 sveč na prebivalca. Gre za odpadno plastiko 16 milijonov nagrobnih sveč, za katere zapravimo 30 milijonov letno, te pa se kopičijo pri komunalnih podjetjih in predstavljajo nevarnost strupenih izpustov.

Ko bi si končno od vsega potrošništva lahko oddahnili (in planet z nami), že gredo maske in sveče s polic, božični okraski pa nanje.