Agrument / Divja misel kiselkastega okusa. Dnevna doza sezonskih in osvežilnih natipkov. Vsi naši izdelki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev.

Za transparentno lobiranje

Danes je nov dan
31. 1. 2019
Skopiraj povezavo!

Evropski parlament je danes sprejel spremembe poslovnika. Po novih predpisih bodo morali poročevalci in predsedniki odborov javno objaviti in razkriti vse lobistične stike, ki so jih imeli v času priprave poročil.

Od slovenskih poslancev so za predlog glasovali Šoltes, Vajgl in Peterle. Poslanci Evropske ljudske stranke so celo zahtevali, da bi o predlogu glasovali tajno. 

Lobiranje v parlamentu predstavlja problem za demokratično, neodvisno in transparentno pripravo zakonodaje. V Bruslju je več kot 30 000 lobistov, ki zastopajo interese multinacionalk in avtoritarnih voditeljev, s svojim delovanjem pa pomembno vplivajo na odločevalni proces. Dokumentarec The Brussels Business lepo oriše vpliv lobistov in pomanjkanje transparentnosti v postopku lobiranja.

Poslanci so storili prvi korak k bolj transparentnemu delovanju, ki lahko okrepi zaupanje državljanov v EP. Ob udeležbi na majskih evropskih volitvah velja v obzir vzeti rezultat današnjega glasovanja in nagraditi "odgovorne".