Agrument / Divja misel kiselkastega okusa. Dnevna doza sezonskih in osvežilnih natipkov. Vsi naši izdelki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev.

Kolonialni geograf

National Geographic Society / Wikimedia Commons
30. 11. 2018
Skopiraj povezavo!

National Geographic, združba nekoč le povabljenih raziskovalcev in revija, ki izhaja od leta 1888, je (bila) ena od vidnejših organizacij, ki je vzpodbujala in gradila na idejah znanstvenega rasizma. 

Trenutna urednica National Geographic Susan Goldberg, prva ženska in prva judinja na čelu revije, v nedavnem prispevku kritično govori o vlogi organizacije pri predstavljanju različnosti in "posebnosti" določenih "ras". National Geographic je skupaj s fotografi, raziskovalci, novinarji in antropologi vzpostavljal resnico o Drugih, kot na primer v članku iz leta 1916 o Aboriginih, ki "spadajo najnižje v razvrstitvi ljudi po inteligenci." Poleg tega je združba predstavljala finančno zaledje ekspedicij, ki so še naprej utrjevale te ideologije. 

Revija izgublja člane in naročnike, a kljub zmanjšanim financam in odpuščanju osebja se ohranja - kot pišejo - "njihova zgodovinska vloga." Katerih "resnic" se bo družba sramovala v prihodnosti- če bodo takrat še sploh obstajali?