Agrument / Divja misel kiselkastega okusa. Dnevna doza sezonskih in osvežilnih natipkov. Vsi naši izdelki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev.

Tradicionalno širjenje demokracije

Randy Colas / Unsplash
30. 1. 2019
Skopiraj povezavo!

V Venezueli se je prejšnji teden po protestih proti predsedniku Maduru in zaostrenih razmerah v državi vodja opozicije Guaido razglasil za začasnega predsednika. Venezuelci se poleg političnega razkola že več časa spopadajo tudi s humanitarno krizo - hiperinflacijo, pomanjkanjem hrane in zdravil ter emigracijo milijona prebivalcev. 

Medtem ko Rusija in Kitajska podpirata Madura, Zahod z ZDA na čelu podpira tekmeca. Države EU grozijo, da bodo priznale Guaida, če Venezuela ne razpiše novih volitev v naslednjih dneh, ZDA pa so včeraj potrdile sankcije zoper državno naftno družbo. 

Tovrstno razkazovanje mišic ne koristi prebivalcem Venezuele. ZDA pod masko širjenja demokracije podpirajo državni udar, ki verjetno vodi v državljansko vojno, pri tem pa si odpirajo vrata za vojaško intervencijo v s surovinami bogati Venezueli. 

Celotna situacija spominja na proxy vojno med Zahodom in Vzhodom. Nazadnje smo kaj takega spremljali v Siriji; tam se ni končalo dobro, ne bo se niti v Venezueli.