Agrument / Divja misel kiselkastega okusa. Dnevna doza sezonskih in osvežilnih natipkov. Vsi naši izdelki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev.

Kdo bo preživel proteste v Sudanu?

Ala Kheir
3. 1. 2019
Skopiraj povezavo!

Če bi sodili po molku domačih in mednarodnih medijev, se v Sudanu ne dogaja nič posebnega. Pa vendar že dva tedna protestniki po celi državi zahtevajo zamenjavo režima. Protesti, ki so se začeli zaradi nezadovoljstva z zadnjo podražitvijo kruha, so uspeli mobilizirati prebivalce proti zdaj že 29 let trajajoči avtokratski vladavini al-Bashirja. V državi, kjer se cene spreminjajo vsako uro, in kjer moraš v bolnico prinesti svoja zdravila in opremo, je ljudem dovolj. 

Sudanci so v zares nazavidljivem položaju. Državo, ki je bila nekoč poznana po kvaliteti izobraževalnega sistema, je večina srednjega sloja zapustila. Tisti, ki so ostali, so na eni strani podvrženi cenzuri, na drugi strani pa inflaciji. Al-Bashir je s politiko islamizacije in arabizacije razdelil državo in pridobil pomembne prijatelje, kot je Savdska Arabija

Če dosežejo svoj cilj ali ne, protestniki v Sudanu so predvsem pogumni. Zato si zaslužijo, da vsaj spregovorimo o njih - četudi niso Evropejci in četudi niso beli.