Agrument / Divja misel kiselkastega okusa. Dnevna doza sezonskih in osvežilnih natipkov. Vsi naši izdelki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev.

Vesele praznike!

Historical Archive in Pirot / Wikimedia Commons
29. 11. 2018
Skopiraj povezavo!

Na današnji in jutrišnji dan je naša prejšnja država obeleževala dan republike, katere temelje je 29. 11. 1943 v Jajcu postavil AVNOJ na svojem drugem zasedanju, na katerem so sprejeli odlok o ustanovitvi Federativne ljudske republike Jugoslavije. Dve leti kasneje je bila na isti dan Jugoslavija tudi uradno razglašena.

Slovenci smo se leta 1990 prvi odrekli praznovanju dne republike, nostalgičnega pomena teh dveh dni ob koncu novembra pa se spomnijo le še pripadniki starejših generacij. A današnjega dne vendarle ni treba povsem izprazniti duha državnosti: Združeni narodi namreč prav danes obeležujejo mednarodni dan solidarnosti s Palestinci.

Ob tem velja spomniti, da Slovenija še zmeraj ni priznala Palestine. Do danes je to storilo 139 držav; od držav članic Združenih narodov kar 71 %. Mi pa, namesto da bi se pridružili večinskemu mnenju, ki se mu sicer tako radi uklanjamo, in priznali pravico Palestincev do suverene države, vztrajamo v sistemskem nasilju, ki drži štango dejanskemu.