Agrument / Divja misel kiselkastega okusa. Dnevna doza sezonskih in osvežilnih natipkov. Vsi naši izdelki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev.

Hitreje na dolge proge

Marco Verch / flickr
28. 9. 2018
Skopiraj povezavo!

Novi svetovni rekorder v moškem maratonu s časom 2:01:39 je postal Eliud Kipchoge. Kot zadnji trije nosilci tega naslova je tudi on Kenijec; njegovi rojaki že desetletja kraljujejo v disciplinah na dolge proge, večina pa jih prihaja iz enega samega ljudstva, Kalenjin, ki šteje pet milijonov ljudi.

Teorije o kenijskem tekaškem uspehu predlagajo najrazličnejše vzroke, od prehrane preko dolgih peš poti v šolo do visokih nadmorskih višin. Večinoma so slabo podprte z dokazi, še največ raziskav omenja obliko telesa in indeks telesne mase, a o potencialnih genetskih razlikah je belcem lahko hitro neprijetno govoriti. Verjetno gre za kombinacijo vplivov več dejavnikov, kjer so kulturno deterministične razlage enako rasistične kot biologicistične: kdor v mladosti prestane boleč iniciacijski obred, ne da bi trenil, se morda kasneje tudi s športnimi napori sooči podobno brezkompromisno. Vsekakor pa je povedno, da se o, denimo, slovenskih plezalskih uspehih nihče ne sprašuje na podoben način.