Agrument / Divja misel kiselkastega okusa. Dnevna doza sezonskih in osvežilnih natipkov. Vsi naši izdelki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev.

Za otroke kadilcev gre!

Joka2000 / flickr
28. 3. 2019
Skopiraj povezavo!

Da kajenje škoduje vam in ljudem v vaši bližini, ve vsakdo, ki zna brati, saj to opozorilo najdemo na embalaži vseh tobačnih izdelkov. Posebej ranljiva skupina pa so otroci kadilcev.

Kajenje staršev v času nosečnosti znatno poveča tveganje za razvoj prirojenih srčnih napak pri otrocih. Izrazito zahrbtno je predvsem pasivno kajenje otrok, saj se lahko nekatere zdravstvene težave pojavijo šele v odrasli dobi. Zaradi varovanja zdravja in prometne varnosti so v številnih državah prepovedali kajenje v osebnih avtomobilih, deloma tudi v Sloveniji.

Kljub temu pa nedavno objavljena raziskava kaže, da je delež staršev kadilcev, ki se držijo “smoke free” politike doma in v avtomobilih, nizek. Veliko otrok je izpostavljenih tudi vejpanju, saj starši zmotno menijo, da to ni škodljivo za otrokov razvoj.

V Sloveniji je še zmeraj 10 000 otrok, ki so v avtih izpostavljeni škodljivim razvadam svojih staršev. Ti otroci poleg starševske ljubezni vsak dan prejmejo še nekaj toksičnega dima.