Agrument / Divja misel kiselkastega okusa. Dnevna doza sezonskih in osvežilnih natipkov. Vsi naši izdelki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev.

Kaj, če bi za ZDA capljali tudi takrat, ko kaj naredijo prav?

CILIP Photos / flickr
28. 12. 2018
Skopiraj povezavo!

Le malo pred tem, ko je Trump v Iraku branil nerazumen umik ameriške vojske iz Sirije in se je v ZDA zaradi njegovih muhastih fiskalnih zahtev v povezavi z zidom na južni meji "ustavila država",  se je v Washingtonu med vsemi norostmi zgodilo tudi nekaj carskega: osveženi kongres je potrdil t.i. Government Data Act

Ko ga podpiše še predsednik, bodo javne službe zavezane, da v sodobnih formatih objavijo VSE podatke, ki niso zasebni ali tajni. Gre za podatke za urejanje katerih itak plačujejo davkoplačevalci, zato je edino smiselno, da imajo do njih tudi sami strojni dostop.

Pod Koprivnikarjem se je v Sloveniji razvijal OPSI, kjer ni skoraj nobenega API klica, prevladujejo pa statične razpredelnice, ki se redko osvežijo. Ne le, da Cerarjeva vlada ni naredila nobenega koraka naprej na tem področju, naredila je celo enega kolosalnega nazaj.

Bo novo vodstvo MJU k oblikovanju strategije zagotavljanja odprtih podatkov pristopilo manj amatersko? Koprivnikarja tu res ne bo težko preseči.