Agrument / Divja misel kiselkastega okusa. Dnevna doza sezonskih in osvežilnih natipkov. Vsi naši izdelki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev.

Kol'kor kapljic, tol'ko manj let

Nik Frey / Wikimedia
28. 11. 2018
Skopiraj povezavo!

Bliža se december, praznični mesec, ki ga nestrpno čakamo že od zadnjega izgovora za prenažiranje - pa naj gre za martinovanje ali zahvalni dan. Uvajamo se namreč v obdobje drastično povečane potrošnje, zaznamovano z za planet obremenjujočim okrasjem, mastno hrano in alkoholom

Pa ne, da se Slovenci čez leto držimo nazaj; čeprav se je poraba na prebivalca znatno znižala na 10,5 litrov čistega alkohola letno, ostaja nad evropskim povprečjem. S tem povezani zdravstveni stroški posledično znašajo čez 147 milijonov evrov letno in presegajo koristi, ki jih ima država od prodaje alkohola. Skoraj polovica odraslih prebivalcev Slovenije pije visoko tvegano, zaradi neposredne povezave z alkoholom pa letno umre vsaj tisoč oseb. 

Te smrti bi lahko preprečili. A v naši "tradicionalno" mokri kulturi je alkohol socialni lubrikant, ki je dostopen v vsaki trafiki ali pa kar "na poti" na bencinskih servisih. Alkohol je najpogostejši način spopadanja z našimi inhibicijami, gotovo pa ni najboljši.