Agrument / Divja misel kiselkastega okusa. Dnevna doza sezonskih in osvežilnih natipkov. Vsi naši izdelki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev.

Požar za revne

U.S. Department of Agriculture / Wikimedia
27. 11. 2018
Skopiraj povezavo!

Uničujoči požari, ki so v preteklih mesecih zajeli ameriško zvezno državo Kalifornijo, so pokazali tudi na grozljive razsežnosti ekonomske neenakosti, ki je tam ena najvišjih v ZDA.

Gasilce, ki so skrbeli za varnost navadnih državljanov, je država našla kar v zaporih in jih njihovemu statustu primerno tudi plačala - dolar na uro! S tem programom naj bi Kalifornija prihranila kar 100 milijonov dolarjev in tako prispevala k ohranjanju neenakosti. Obenem je na tisoče revnejših prebivalcev zaradi ognja moralo zapustiti svoje domove, kar pomeni, da so - medtem ko so elite najemale zasebne gasilske storitve za zaščito svojega bogastva - dobesedno čez noč postali klimatski brezdomci.

Jasno je, da je zaradi podnebnih sprememb ta del sveta izjemno podvržen požarom ter da situacija zahteva celovito ukrepanje, ne pa Trumpovih sprenevedanj o človeški odgovornosti za uničevanje planeta.