Agrument / Divja misel kiselkastega okusa. Dnevna doza sezonskih in osvežilnih natipkov. Vsi naši izdelki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev.

Okolje plačuje davek tudi za prometno varnost

Michael Pereckas / Wikimedia Commons
26. 2. 2019
Skopiraj povezavo!

Izven oceana le redkim organizmom ustreza izrazito slano okolje. Sol ni škodljiva le za živali in rastline, ne koristi niti umetnim materialnom, npr. avtomobilskim gumam. Kljub temu vsako zimo z njo obilno posipamo ceste, da bi povečali prometno varnost. V ZDA za posipanje cest na prebivalca porabijo kar 62 kg soli, DARS pa za ta namen porabi 30 tisoč ton letno. Če smo se začeli zavedati posledic, ki jih ima prekomerno soljenje hrane na naše telo, pa se le redko kdo ukvarja z okoljskimi posledicami prekomernega "soljenja" okolja.

Cestarji pravijo, da "zdrave" alternative za preprečevanje poledice nimajo, vozniki pa terjajo optimalne vozne razmere ne glede na vreme, zato se zdi preizpraševanje posipanja s soljo nepotrebno teženje. A vendarle obstajajo alternative, ki se s poledico borijo z odpadki iz gospodinjstva; količino potrebne soli lahko zmanjšajo s pesinim sokom, uporabna je slanica, ki predstavlja odpadni produkt v sirarstvu, pa tudi odpadki procesa destilacije alkohola.