Agrument / Divja misel kiselkastega okusa. Dnevna doza sezonskih in osvežilnih natipkov. Vsi naši izdelki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev.

Zemlja vs. guacamole

Ryan Adams / flickr
25. 7. 2019
Skopiraj povezavo!

Pomen mehiškega izvoza avokada je postal očiten, ko je v maju Trumpovim grožnjam Mehiki s kazenskimi tarifami sledila panika in drastičen porast cen avokada v ZDA. Trump je takrat grožnje umaknil, povpraševanje po sadežu je še naraslo, Mehika pa se danes sooča z "guacamole krizo".

In tako ponudniki hrane v Mehiki vedno bolj pogosto strežejo avokadovo omako guacamole – brez avokada. Glavni razlog so visoke cene te že skoraj luksuzne dobrine, ki so posledica slabe letine in vedno višjega povpraševanja. 

Marketinški uspeh "superživila" pa terja svoj dolg tudi s povečanjem nezakonitega krčenja gozdov. Obenem pridelava zahteva velike količine vode, katere zaloge so vedno bolj omejene, visok pa je tudi sam okoljski strošek izvoza, ki ob prevozu vključuje še hlajenje in embaliranje izvoženih živil.

V etičnem prehranjevanju zadnji čas prednjači rastlinska prehrana, a jasno je, da mora celostni pristop vključevati tudi lokalno in sezonsko – sicer problem le prestavljamo na drugo stran planeta.