Agrument / Divja misel kiselkastega okusa. Dnevna doza sezonskih in osvežilnih natipkov. Vsi naši izdelki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev.

Družbena omrežja v krizi

Danes je nov dan
25. 4. 2019
Skopiraj povezavo!

Šrilanška vlada je takoj po terorističnih napadih v strahu pred širjenjem lažnih informacij blokirala glavna družbena omrežja. Za potezo so se odločili, da bi preprečili dezinformiranje in posledično nove izbruhe nasilja.

Nevarnost širjenja lažnih novic je Šrilanka izkusila že lani, ko so neresnične Facebook govorice sprožile spopad med budisti in muslimani s smrtnim izidom. Zaradi dogodka je Facebook obljubil povečanje nadzora, ampak to je pač zvonjenje po toči.

Družbena omrežja so do nedavnega veljala za revolucionarno orodje, zdaj pa jim je ugled (upravičeno) padel. Argument blokade družbenih mrež z namenom zaščite ljudi je na mestu, a obstaja nevarnost, da bodo avtoritarne države ta ukrep lahko uporabile za kratenje državljanskih pravic in tako v kali zatrle protivladne proteste. Če želijo družbena omrežja spet služiti demokraciji, na katero se rada sklicujejo, morajo bolje nadzirati dogajanje na platformah in predvsem pokazati, da so same odgovoren in transparenten akter.