Agrument / Divja misel kiselkastega okusa. Dnevna doza sezonskih in osvežilnih natipkov. Vsi naši izdelki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev.

Pozabljeni genocid

Alison Baskerville / Wikimedia
25. 2. 2019
Skopiraj povezavo!

Letos mineva 30 let od konca genocida v Somalilandu, severozahodnem delu Somalije. V dveh letih je življenje izgubilo 200 000 pripadnikov klana Isaaq, ki tradicionalno naseljujejo to območje. Povod za množične poboje so bile separatistične težnje prebivalcev Somalilanda.

Diktator Said Barre, ki je državo vodil 22 let (do začetka državljanske vojne leta 1991, ki poteka še danes), je v želji po zaščiti ozemeljske celovitosti Somalije uporabil vsa sredstva. Popolnoma je uničil drugo in tretje največje mesto v državi, Hargeiso in Burao. Z domov je bilo pregnanih pol milijona ljudi. Vse to je Barre storil s podporo ZDA, ki so mu l. 1988 namenile vojaško in finančno pomoč, ameriški lobist Paul Manafort pa je skrbel za njegovo javno podobo.

Za te zločine proti človeštvu ni nihče odgovarjal. Neraziskanih množičnih grobišč je še veliko, denarja za pregon odgovornih pa malo. Tudi izkopavanja veliko stanejo, zato so številni preživeli za pomoč zaprosili ZDA, ki pa ne kažejo velikega interesa.