Agrument / Divja misel kiselkastega okusa. Dnevna doza sezonskih in osvežilnih natipkov. Vsi naši izdelki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev.

Afera Spiegelgate

Wmeinhart / Wikimedia
25. 12. 2018
Skopiraj povezavo!

Večkrat nagrajeni nemški novinar časnika der Spiegel Claas Relotius je ponarejal zgodbe in si celo izmišljeval dejstva. Med drugim si je izmislil zgodbo o sirskem dečku, ki naj bi s provokativnim grafitom začel državljansko vojno. Sume je odgovornim predal Relotiusov sodelavec na reportaži ob mehiški meji z ZDA, ko se Relotiusovo poročilo ni skladalo s tamkajšnjim dogajanjem. Osmoljenec se je že pokesal in vrnil nagrade, Der Spiegel pa se je javnosti opravičil in obljubil posebno raziskovalno poročilo. 

Škandal razkriva problem novinarstva: v družbi, ki glorificira senzacionalizem, tudi najboljše medijske hiše iščejo spektakularne zgodbe, ne glede na to ali jih lahko neodvisno potrdijo.

Javno zaupanje mainstream medijem je že tako zgodovinsko nizko, Spiegelgate pa daje desnemu populizmu dodaten veter v hrbet pri diskreditiranju uveljavljenih medijskih hiš. Priča smo novi izgubi kredibilnosti v času, ko je preživetje demokracije odvisno od novinarstva, ki še drži veje oblasti v šahu.