Agrument / Divja misel kiselkastega okusa. Dnevna doza sezonskih in osvežilnih natipkov. Vsi naši izdelki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev.

(Okoljska) katastrofa v Braziliji

Ibama / Wikimedia Commons
25. 10. 2018
Skopiraj povezavo!

Nič novega ni, da populistični voditelji prihajajo na oblast po vsem svetu. Poleg vseh težav, ki jih populizem prinaša, se z njim širi tudi okoljska konzervativnost in skeptičnost do znanosti. V času, ko bi najbolj potrebovali voditelje, ki poskušajo preprečiti okoljsko katastrofo, tako dobivamo predsednike, ki podnebne spremembe zaradi materialnih interesov celo zanikajo.

Najnovejši primer prihaja iz Brazilije, kjer kaže, da bo na prihajajočih volitvah zmagal desničar Jair Bolsonaro. Posebej zaskrbljujoče je, da se dobršen del tropskega gozda, pomembnega za pridelavo kisika, nahaja prav v Braziliji. Ta bo z novim predsednikom tako še bolj ogrožen.

Ko bomo končno volili kandidate, ki bodo na prvo mesto postavljali okolje, bosta voda in hrana najbrž že zelo dragi, sami pa bomo vse bližje okoljskemu begunstvu. Ne glede na politično usmeritev bodočih voditeljev, pa bo višanje življenjskega standarda verjetno nemogoče, če ne bomo mogli dihati čistega zraka in piti neoporečne vode.