Agrument / Divja misel kiselkastega okusa. Dnevna doza sezonskih in osvežilnih natipkov. Vsi naši izdelki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev.

Potrošništvo na klik

Noelas / flickr
24. 12. 2018
Skopiraj povezavo!

Praznično obdarovanje v teh dneh dosega svoj vrhunec. V izogib gneči vedno več ljudi nakupuje kar na spletu, zato so se na povečan promet dobro pripravili tudi spletni trgovci. Ameriški velikan Amazon naj bi v tem obdobju tako zaposlil približno 100 000 sezonskih delavcev. Nihče ne zanika priročnosti, ki ga ponuja nakupovanje iz naslonjača, vendar pa je dobro vedeti, kaj se dogaja za našim klikom. 

Amazonovi zaposleni se namreč srečujejo z neznosnimi delovnimi pogoji, ki se na vrhuncu sezone še stopnjujejo, ob vsakršni omembi sindikalnega združevanja so mnogi deležni takšnih in drugačnih groženj, o izkoriščanju pa poročajo tudi dostavljavci. To pa še zdaleč niso edine poslovne prakse, ki si zaslužijo kritike; Amazon je znan tudi po agresivnemu izogibanju davkov, negativnih vplivih na lokalno poslovanje in celo širjenju sovraštva.

Ob prebiranju tovrstnih novic se je zato potrebno vprašati, ali prikladnost izdelkov, dostavljenih pred naša vhodna vrata, zares upravičuje takšne posledice?