Agrument / Divja misel kiselkastega okusa. Dnevna doza sezonskih in osvežilnih natipkov. Vsi naši izdelki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev.

Hazari na poti v smrt

Karla K. Marshall / Wikimedia Commons
24. 10. 2018
Skopiraj povezavo!

Ljudstvo Hazara je tretja največja etnična skupina v Afganistanu in predstavlja približno desetino populacije. S spremembo ustave leta 2004 so prejeli politične in državljanske pravice. Kljub izboljšanju njihovega pravnega položaja pa je situacija na terenu za Hazare, ki pripadajo šiitski veji islama, še vedno zelo nepredvidljiva.

Konec 19. stoletja so Hazari predstavljali dve tretjini prebivalstva v današnjem Afganistanu. Nato je sledilo obdobje sistemske diskriminacije, ki je poleg usmerjenega nasilja bistveno poslabšalo njihov družbeni položaj. Pripadniki večinskega prebivalstva so jih na družbeni rob potisnili s pregonom in zasužnjevanjem.

Danes Hazari živijo v ločenih soseskah, ki jih obdajajo zidovi in posebne vstopne točke. Zaradi nevarnosti napadov so omejene tudi njihove možnosti pri iskanju zaposlitve. Revščina in nevarnost Hazare silita v beg, kar s pridom izkoriščajo teroristi za ugrabitve in napade na "avtocesti smrti". Preostali svet pa gleda stran.