Agrument / Divja misel kiselkastega okusa. Dnevna doza sezonskih in osvežilnih natipkov. Vsi naši izdelki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev.

Kmalu odprti

re: publica / Wikimedia
24. 1. 2019
Skopiraj povezavo!

Naslednji teden bodo v Evropskem parlamentu predstavili študijo, ki preučuje razširjenost avtomatiziranih sistemov odločanja v EU, tudi v Sloveniji. 

V vabilu na dogodek so napisali, da na Finskem že zdaj algoritem rangira kandidate za službe na podlagi njihovih elektronskih sporočil, v Italiji so avtomatizirali zdravljenje pacientov, ki uporabljajo javno zdravstvo, na Poljskem sortirajo brezposelne, na Nizozemskem pa tovrsten sistem avtomatsko prepoznava goljufanje sistemov socialnega varstva. 

V Nemčiji se skrivnostnim praksam že upirajo: skupina aktivistov se posveča razkrivanju logike urada Schufa, ki rangira prosilce za kredite. S pomočjo donacij kreditnih poročil so ugotovili, da so določeni imeli slabe rezultate ne glede na odsotnost dolgov. Pri tem aktivistom pomaga GDPR, ki med drugim obvezuje k razlagam logike algoritmov, čemur se Schufa izogiba. Po ponedeljkovi sodbi, ki za neupoštevanje (sicer drugih postavk) GDPR kaznuje Google, si bodo morda premislili.