Agrument / Divja misel kiselkastega okusa. Dnevna doza sezonskih in osvežilnih natipkov. Vsi naši izdelki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev.

Konzervativne sile

The Optical Society / Wikimedia Commons
23. 10. 2018
Skopiraj povezavo!

Fiziko sta nedavno zaznamovala dva dogodka - prejetje Nobelove nagrade Donne Strickland (3. ženska dobitnica v 117 letih) in predavanje Alessandra Strumie na prvi delavnici o spolu in fiziki visokih energij.

Žal dogodka nista doprinesla k izboljšanju položaja žensk v fiziki. Strumia naj bi znanstvenike spodbudil k razmišljanju o položaju žensk in stereotipih tako, da se je dramatično odločil povedati “resnico”, četudi za ceno svoje kariere. Po njegovem ženskam ni mesto v fiziki, saj so jo izmislili moški, trenutno pa so v fiziki diskriminirani prav oni. Dokaz je, da je namesto njega delo dobila ženska z nižjim faktorjem vpliva (IF). 

IF ni najbolj zanesljivo merilo uspešnosti znanstvenikov, saj daje prednost starejšim, tistim z večjimi budgeti ipd., dejstvo pa je, da je doslej Nobelovo nagrado dobilo 52 žensk in 856 moških. Da ne omenjamo vseh ostalih nagrad, ki so jih dobili moški, ne pa njihove sodelavke, asistentke ali študentke (ter asistenti in študenti), ker niso bile podpisane.