Agrument / Divja misel kiselkastega okusa. Dnevna doza sezonskih in osvežilnih natipkov. Vsi naši izdelki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev.

Akademija me ubija

energepic.com / Pexels
21. 12. 2018
Skopiraj povezavo!

Znanje ima svojo ceno. Študije kažejo, da imajo doktorski študenti kar tri- do šestkrat višjo pojavnost težav z duševnim zdravjem od povprečja. Izven statistike, kjer sta tesnoba in depresija le vrh ledene gore, je zgovorna tudi grenkoba zgodb na portalu Academia Is Killing My Friends. Konsenz je jasen: kljub navideznemu prestižu so pogoji v akademski sferi domala nevzdržni.

Vzgib so lahko osebnostni nastavki, kot sta občutljivost in perfekcionizem; ljudje z višjim IQ so v splošnem bolj nagnjeni k duševnim boleznim. Težav pa ne vzdržujeta le izjemni obremenjenost in zahtevnost, ki lahko vodita v izgorelost. Krive so tudi nezdrave hierarhije, ki zaradi nedotakljivosti profesorskega vrha dopuščajo nadlegovanje, sočasno pa onemogočajo zaposlitev

Morda je doktorandov preprosto preveč, uspevajo pa ne nujno najboljši, temveč najbolj zagrizeni in neobzirni. Čas je za sistemsko rešitev – ali vsaj priznanje, da hiperprodukcija “znanja” ne koristi nikomur, vpletenim pa lahko pošteno škodi.