Agrument / Divja misel kiselkastega okusa. Dnevna doza sezonskih in osvežilnih natipkov. Vsi naši izdelki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev.

Vedno starejši

James Cridland / flickr
21. 11. 2018
Skopiraj povezavo!

Študije kažejo, da v gospodarsko razvitejših delih sveta rodnost pada, prebivalstvo pa se stara, kar predstavlja težave za celo kopico držav, med drugim tudi za Slovenijo. 

Vzroki naj bi se skrivali vsepovsod - od slabih finančnih pogojev mladih parov in padca odstotka vernih, pa vse do večje dostopnosti kontracepcije ter višjega deleža zaposlenih žensk. Med drugim raziskovalci opozarjajo tudi na zmanjševanje števila in kakovosti semenčic pri moških, kar naj bi se dogajalo predvsem zaradi množice različnih kemikalij, ki smo jim vsakodnevno izpostavljeni. 

Nekateri izmed omenjenih vzrokov za zmanjšano rodnost so več kot dobrodošli, saj se postopno manjšanje prebivalstva zdi nujno glede na stanje planeta. Vendar pa bomo morali postoriti marsikaj, da bi se izognili problematičnim posledicam staranja naših družb. Eden izmed odgovorov bo skoraj nujno morala biti bolj odprta migracijska politika, ki pa je dandanes po svetu vse prevečkrat predvsem samo - ksenofobna.