Agrument / Divja misel kiselkastega okusa. Dnevna doza sezonskih in osvežilnih natipkov. Vsi naši izdelki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev.

"Znanstveni" rasizem

Christopher Dombres / flickr
21. 1. 2019
Skopiraj povezavo!

V teh dneh ponovno razburja James Watson, Nobelov nagrajenec, ki je v 50. letih s kolegi odkril strukturo DNK. Izjavil je namreč, da med temno in belopoltimi posamezniki obstajajo gensko osnovane razlike v inteligenci. Watson je zaradi svojih "tez" v znanstvenem svetu že pred tem postal persona non grata, vezi pa so z njim (šele) zdaj prekinili še v laboratoriju, kjer je leta opravljal svoje delo. 

To žal ni edini primer t. i. znanstvenega rasizma, ki v zadnjem času spet prihaja v vsakdanji diskurz. Kljub temu, da je bilo že večkrat dokazano, da ta nima nikakršne podlage v dejstvih, ga številni "misleci" desnice še vedno uporabljajo za širjenje lastne agende

V obdobju, ko v družbi opažamo vsesplošno rast skrajnega desničarstva, lahko kakršne koli rasistične ideje hitro padejo na plodna tla in pripomorejo k razpihovanju sovraštva, še posebej, če temeljijo na psevdoznanstvenih študijah. Zato je naša dolžnost, da se proti njim borimo, pa naj bo to na ulici ali pa v laboratoriju.