Agrument / Divja misel kiselkastega okusa. Dnevna doza sezonskih in osvežilnih natipkov. Vsi naši izdelki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev.

Umazano palmovo olje

Greenpeace
20. 11. 2018
Skopiraj povezavo!

Wilmar, največji svetovni dobavitelj palmovega olja, ki zalaga ogromno podjetij, med drugim tudi proizvajalce Oreo, Kit-Kat, Head & Shoulders in Colgate, se je l. 2013 zavezal k ohranjanju okolja in človekovih pravic. Pa vendar zadnja študija Greenpeace kaže, da se obljube ne drži.

Podjetje so povezali z 18 od 25 proizvajalcev, ki so od leta 2015 posekali kar 130 000 ha deževnega pragozda. Deforestacija in uničevanje šotišč sta kriva za kar 12 % toplogrednih plinov, požigi škodijo zdravju okoliškega prebivalstva, podjetja kršijo delavske pravice in izkoriščajo otroke, obenem pa se krči naravni habitat mnogih živalskih vrst, med katerimi je najbolj ogrožen bornejski orangutan.  

Ne trdimo, da je palmovo olje samo po sebi slabo - če je pridelano na trajnosten način, ima najboljše izkoristke, prinaša blaginjo v skupnosti in ohranja gozdove. Vendar pa je treba nujno prekiniti z rabo "umazanega" olja, ki uničuje naše okolje. Kit-kat ni vreden tujih smrti, pa naj bo še tako slasten!