Soglašam z uporabo piškotkov

Psihoanalitski abecedarij: POLIMORFNA PERVERZNOST

20. 1. 2018

Skopiraj povezavo!

Zveni kompleksno, gre pa za izhodiščno stanje človekovega libida oziroma ničto stanje našega čustvenega življenja. Pred nastopom socialnega učenja naše telo povsem obvladujejo goni, katerih edini cij je sprostitev nelagodja, povzročenega s pritiskom. Preden svojo čustveno nastrojenost obrnemo k objektom iz zunanjega sveta, jo trošimo "na sebi"; v narcizmu in avtoerotizmu. 

Začetni objekt smo torej mi sami in začetni cilj sprostitve je (samo)zadovoljitev ugodja, ki mu ni mar za moralne in družbene norme. Pod vplivi socializacije telesnih funkcij, kulturnega učenja in preusmerjanja libida na zunanje objekte se to začetno stanje gonov lahko izteče v katero koli bolj ali manj stabilno seksualno organizacijo, ki je vselej že bolj socializirana in moralna ter manj agresivna in egoistična od prve. Odtod Freudovo mnenje o človeškem mladiču, ki je tako radikalno drugačno od ideje krščanske moralne filozofije; "če bi otrok imel moč in oblast, bi uničil svet."

Seksualna (r)evolucija

19. 1. 2018

Skopiraj povezavo!

Da so mlajše generacije za seks bolj odprte, njihova spolna življenja pa bolj pestra, ni le občutek, ki ga imajo (zagrenjeni?) starejši. To je znanstveno dokazano dejstvo: mlajši seksajo več in bolj raznoliko. In tudi če ni popolnoma jasno, kdaj je za zemeljske živali parjenje postalo užitek, najkasneje od seksualne revolucije naprej vztrajno spuščamo meje javno – in ne tako javno – sprejemljivega.

Ob tem pri nas nič ne zaostajamo za svetom: med najstniki popularni glasbeni izvajalci v svojih spotih rutinsko parijo seks in droge, v porastu je GHB kot sočasen stimulans in afrodiziak, splošno razširjen nihilizem pa prej ruši kot spodbuja zadržke. Sramu ob “netipični” spolnosti v družbi seveda še vedno ne manjka, najbrž zato, ker se odprtosti priučimo v mladosti, zato se liberalizaciji navkljub raven posameznikove “zategnjenosti” ohranja. Morda nam lahko to znanje olajša sprejemanje novih praks ali celo aktivno udejstvovanje. Samo zavedajmo se tveganj ter pazimo nase in drug na drugega!

Vljudni rasizem

18. 1. 2018

Skopiraj povezavo!

Trump je prejšnji četrtek med predstavitvijo kongresnega dogovora o ureditvi tematike priseljevanja Haiti in afriške države označil za zanikrne, "shithole countries", in seveda sprožil burne reakcije. Da je skrajno nerazgledan in verbalno omejen rasist, pač ni novica, zato se oddaljimo od osebne kritike in poglejmo širše.

Državni udari, revščina, lakota, korupcija in nestabilno gospodarstvo so sinonim za zgoraj omenjene države, "države v razvoju", kot se jim vljudno reče v diplomatskem jeziku. Izraz smo skovali Zahodnjaki, prebivalci "prvega sveta", po tem ko nam je besedna zveza "države tretjega sveta" zbujala slabo vest zaradi kolonializma in večvrednostnega kompleksa. Na semantičnem nivoju smo naredili spremembo in tako prikrili dejstvo, da se odnos ni spremenil in da so te "zanikrne države" zanikrne prav zaradi naše kolonialne preteklosti. In sedanjosti.

Trump je naglas povedal to, kar si večina misli, a vljudno zadrži zase. V tem smislu tokrat ni osamljen eksces, ampak enoten glas Zahoda.