Agrument / Divja misel kiselkastega okusa. Dnevna doza sezonskih in osvežilnih natipkov. Vsi naši izdelki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev.

Amazon, monopolist industrije migracij

Andrea Silenzi / Wikimedia Commons
2. 11. 2018
Skopiraj povezavo!

Zbiranje, shranjevanje in upravljanje s podatki o aretacijah, pridržanjih in deportacijah je v ZDA velik biznis. Sledeč poročilu, ki ga je nedavno objavila skupina pro-migrantskih organizacij, sta najpomembnejša igralca Amazon in Palantir, katerega šef Peter Thiel je bil med drugim prvi zunanji investitor v Facebook. 

Organi kazenskega pregona porabljajo milijarde davkoplačevalskega denarja za ustvarjanje in vzdrževanje sistemov nadzora. O razsežnosti te "industrije" priča podatek, da Oddelek za domovinsko varnost (DHS) namenja kar 10 % letnega proračuna (44 milijard $) upravljanju s podatki. 

V bitki za vladne podatke je najmočnejši Amazon, ki v številu zveznih pooblastil, ki tehnološkim podjetjem dovoljujejo hrambo podatkov, z 240 pooblastili krepko vodi pred Microsoftom (150), Salesforcom (31) in Googlom (27). S strategijo "Cloud First" iz leta 2010 se mnoge vladne storitve in rešitve selijo v oblak, infrastrukturo za to pa najpogosteje zagotavlja kar - Amazon Web Services.