Agrument / Divja misel kiselkastega okusa. Dnevna doza sezonskih in osvežilnih natipkov. Vsi naši izdelki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev.

Avto kot nacionalni simbol

Danes je nov dan
2. 1. 2019
Skopiraj povezavo!

Italijanska vlada je novembra v imenu varnosti sprejela nov zakon, ki ureja pravila, povezana z registracijo vozil. Zakon določa, da kdor vsaj 60 dni biva v Italiji, ne sme sesti za volan vozila, ki je registrirano v tujini. Kršiteljem grozi do 2848 evrov kazni ter zaseg vozila do registracije v Italiji.

Zakon je pisan v skladu s Salvinijevo mantro "Najprej Italijani". Poleg kazni, ki jih policisti že pridno delijo ljudem, ki bivajo v Italiji, a vozijo avtomobile s slovensko ali drugo registrsko oznako, si lahko država obeta še dodaten priliv sredstev z naslova registracije vozil. Pri naših zahodnih sosedih je registracija približno trikrat dražja kot pri nas.

Za številne zamejce pa je registrska oznaka tudi pomemben simbol, saj z njo lahko izražajo svojo narodnostno pripadnost, nov zakon pa lahko razumejo kot proces poitalijančevanja. Policija že vestno preverja vsa vozila s tujimi tablicami. Ko vas naslednjič ustavijo v Trstu ali Gorici, bo to tako le "naključje".