Agrument / Divja misel kiselkastega okusa. Dnevna doza sezonskih in osvežilnih natipkov. Vsi naši izdelki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev.

Le odgovarjajoči ali tudi odgovoren?

keyaki / Wikimedia Commons
19. 10. 2018
Skopiraj povezavo!

V brexitskem kaosu se je v britanskem parlamentu eden od Pepper robotov pojavil kot priča na zasedanju izobraževalnega komiteja o četrti industrijski revoluciji. 

Toda v čigavem imenu je govoril? Na seznamu govorcev zasedanja je bil zabeležen kot Robot Pepper. Dotični je sicer v lasti Univerze Middlesex, Pepper pa je produkt Softbanka, vedno močnejšega japonskega konglomerata. Ta je lani prevzel Boston Dynamics, podjetje, ki s spretno zrežiranimi videi robotskega parkoura ali plesa v javnosti napihuje zmožnosti robotov in investiranje v robotiko ter vpliva na njihovo normalizacijo. 

Roboti še ne znajo oblikovati originalnih misli ali improvizirati onkraj že programiranih stavkov. Pa tudi če bi znali - to je spektakel in ne delanje politik. Četudi imajo korporacije pravico do svobode govora, to ne velja za njihove produkte. Pepperjevo pričanje je obudilo razpravo o predlogu podelitve pravne osebe sintetičnim stvorom in vzpodbudilo prevpraševanja o odgovornosti tovrstnih produktov.