Agrument / Divja misel kiselkastega okusa. Dnevna doza sezonskih in osvežilnih natipkov. Vsi naši izdelki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev.

Svet dela

Pxhere
18. 12. 2018
Skopiraj povezavo!

Medtem ko na Madžarskem protestirajo proti t. i. suženjskemu zakonu, ki daje delodajalcem pravico, da od zaposlenih letno zahtevajo do 400 nadur, na Švedskem uvajajo 6-urni delovnik, na Japonskem plačujejo delavce, da se naspijo, v Helsinkih pa začenjajo z anonimizacijo postopkov zaposlovanja.

In ko so eni prepoznali, da spremembe v svetu dela lahko prinesejo tudi pozitivne spremembe za delavce, se vseeno še vedno premalo govori o avtomatizaciji izven konteksta tehnološkega razvoja. Prihodnost dela je vedno bolj negotova, z njo pa tudi položaj delavcev.

S prihajajočimi spremembami se moramo spopasti proaktivno. Danes (in ne jutri!) moramo zahtevati pravice, kot so na primer jamstvo za delo vsem, ki si ga želijo, precejšnje zmanjšanje delovnega časa, skupno lastništvo robotov in pravični socialni transferji. Vztrajati moramo tudi pri večji transparentnosti algoritmov, ki bodo krojili delovna mesta prihodnosti. Prihajajoče spremembe namreč ne bodo le posledica tehnološkega razvoja!