Agrument / Divja misel kiselkastega okusa. Dnevna doza sezonskih in osvežilnih natipkov. Vsi naši izdelki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev.

Pravica do popravila

zdenet / pixabay
18. 1. 2019
Skopiraj povezavo!

Evropa bi utegnila v kratkem dobiti zakonodajo, ki bo predpisovala “pravico do popravila;” dolžnost proizvajalcev, da izdelajo naprave z dolgo življenjsko dobo in možnostjo preprostega servisa. Predlogi zakonov se nanašajo na svetila, televizijske sprejemnike in belo tehniko – v oči pa bode izključenost računalnikov in pametnih telefonov. 

Popravilo je najučinkovitejša uporaba naših surovin. Recikliranje mu ne pride blizu, sploh v primeru elektronskih naprav, kjer velikega dela materialov ni mogoče izolirati za ponovno uporabo. Popravila že prodanih naprav pa za proizvajalce seveda niso dobičkonosna, zato se proti njim na vse pretege borijo – tudi če tega ne obešajo na veliki zvon.

Ekološko smotrno bi torej bilo proizvajati pametne telefone, ki so uporabni (in popravljivi) dlje časa. A tudi če proizvajalcem prepovemo načrtovano zastarelost, je tukaj še marketinško podkrepljena past navidezne zastarelosti, ki ji v želji po sledenju trendom hitro podležemo tudi v primeru delujočih naprav.