Agrument / Divja misel kiselkastega okusa. Dnevna doza sezonskih in osvežilnih natipkov. Vsi naši izdelki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev.

Dokler bo ŠOS upravljala s študentskim denarjem, ne bo bistvenih sprememb

Danes je nov dan
17. 7. 2019
Skopiraj povezavo!

V četrtek so poslanci z 88 glasovi potrdili zadnji popravek k noveli Zakona o skupnosti študentov, ki ga je v zakonodajni postopek vložila SDS. Kot so razložili, so to storili zlasti zaradi razkritij v oddaji Tarča, ki je izpostavila vrsto spornih praks študentskih organizacij in klubov, na katere smo opozarjali tudi mi. Zdi se, da je politika naredila korak v pravo smer: ŠOS bo podvržena zakonu o javnem naročanju, zaostruje se računovodsko poročanje, ŠOS bo eksplicitno opredeljena kot oseba javnega prava pri zakonih, ki se nanašajo na nadzor in poslovanje.

A osrednji problem ostaja nenaslovljen: ŠOS bo še naprej upravljala z denarjem iz študentskega dela. ŠOS je interesna organizacija, ki pa jo najbolj skrbijo lastni interesi. Ti so v konfliktu z interesom študentov, ki bi raje kot masovke, kjer izginjajo ogromni zneski, imeli 50 centov več na svojem računu. Država pa gleda stran, četudi bi bil prenos študentsega dela pod okrilje javnih institucij dober tudi za njen proračun.