Agrument / Divja misel kiselkastega okusa. Dnevna doza sezonskih in osvežilnih natipkov. Vsi naši izdelki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev.

Varnost naših (letališč) ali "njihovih" življenj?

Michael Fleshman / flickr
17. 12. 2018
Skopiraj povezavo!

Skupina Stansted 15  je marca 2017 preprečila čarterski let, s katerim bi deportirali 60 ljudi. Aktivisti so bili 15. decembra, na dan človekovih pravic, obsojeni, februarja pa jim bo določena kazen, ki je za kršenje protiterorističnega zakona lahko tudi dosmrtna ječa. 

Britanske oblasti sicer trdijo, da članov skupine ne obravnavajo kot teroristov, vendar so bili aktivisti obtoženi kršitve Zakona o letalstvu in pomorskem prometu, ki je bil sprejet leta 1990, dve leti po nesreči Lockerbie. Iz zapisa ob sprejemanju tega akta je njegova raba za boj proti terorizmu jasna.  

V pojasnilu, zakaj prav ta zakon, so navedli varnost letališča in potnikov, vpletenost policije, zaporo steze in domnevni strah, ki ga je utrpel pilot. In tudi če bo sodba mila, ostaja grozljivo, da je sodnik poroti naročil, naj ignorira argumentacijo aktivistov, da so protestirali proti kršenju človekovih pravic in se borili za življenja

Morda pa bo to šolski primer, kjer pravna odločitev razgali vrednote v neki družbi.