Agrument / Divja misel kiselkastega okusa. Dnevna doza sezonskih in osvežilnih natipkov. Vsi naši izdelki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev.

Digitalni bolniki

Peter Rimar / Wikimedia Commons
17. 10. 2018
Skopiraj povezavo!

Letos objavljena študija kaže na korelacijo med socialnimi omrežji in duševno stisko; ali bolje, prepoznavanjem le-te. Program, usposobljen za iskanje "jezikovnih alarmov" v zapisih na Facebooku, je "diagnosticiral" stanje depresije tudi do tri mesece prej kot zdravstvene ustanove.

Facebooka načeloma ne poznamo kot zaščitnika mentalnega zdravja. Pred leti je njihov algoritem v namene eksperimenta čustveno manipuliral z uporabniki, več raziskav pa navaja družbeno platformo kot motivatorja duševnih stisk pri mladih

Če nam Facebook zares lahko pomaga zaznati duševne bolezni, bi to predstavljalo novo razsežnost rabe sodobne tehnologije in pomoč pri zdravljenju velikokrat nediagnosticiranih bolezni, kot je depresija. Za modernega Slovenca je morda to dobra novica; blagi simptomi depresije se pojavljajo pri skoraj 30 % mladih (manj kot tretjina poišče pomoč), pri samomorih ostajamo v svetovnem vrhu. 

Morda pa je bolje, da na platformi, ki nadzira vsako našo potezo, gremo - "rando" ...